Împlinirea unui secol de la trecerea în nefiinţă a celebrului scriitor rus Lev Tolstoi va fi marcată în toată lumea, anul acesta, prin noi traduceri ale operelor sale, dar şi prin lansarea în Europa a unui film despre viaţa sa, relatează The Guardian.
La 100 de ani de la moartea scriitorului Lev Nikolaevici Tolstoi, a cărui operă este cunoscută de toţi iubitorii de literatură, mai multe dintre romanele sale vor fi relansate în diferite ţări. În Germania şi Statele Unite ale Americii vor apărea traduceri noi ale romanului "Anna Karenina", în Cuba şi Mexic vor fi organizate târguri de carte dedicate lui Tolstoi, în timp ce la nivel global va fi dat publicităţii un documentar alb-negru care include înregistrări originale cu scriitorul jucându-se cu nişte câini sau alergând energic pe calul său.
La 15 ianuarie, în SUA, şi luna viitoare, în Marea Britanie, va fi lansat filmul "The Last Station", o dramă despre ultimele zile din viaţa lui Tostoi, în regia lui Michael Hoffman, cu actorii Christopher Plummer, în rolul scriitorului, şi Helen Mirren, în rolul Sofiei Andreevna Tolstoi, soţia acestuia.
În Occident, Tolstoi este considerat cel mai important romancier al tuturor timpurilor. În luna iulie, anul trecut, revista Newsweek a realizat un clasament al celor mai bune 100 de romane ale tuturor timpurilor, "Război şi pace" de Tolstoi clasându-se pe primul loc.
Potrivit lui Andrei Deryabin, coproducător al filmului "The Last Station", Tolstoi este apreciat în toată lumea, mai puţin în Rusia: "În toată lumea există o pasiune extraordinară pentru Tolstoi. Este apreciat peste tot, mai puţin aici (Rusia n.r.), a declarat Deryabin, care pune această indiferenţă pe seama faptului că Rusia a eşuat în încercarea de a-şi găsi o indentitate naţională.
Deryabin consideră că, pentru cei mai mulţi ruşi, secolul trecut a fost unul al marilor suferinţe, mai mult dostoievskian: "Secolul trecut a fost unul al întunericului şi suferinţei, a fost timpul lui Dostoievski. Acum sper că a venit momentul lui Tolstoi".
Stră-strănepotul lui Tolstoi, Vladimir Ilici Tolstoi, crede, de asemenea, că Rusia a trecut în secolul XX printr-o perioadă dostoievskiană, dar speră că lucrurile se vor schimba. "Sper că secolul XXI este unul în spiritul lui Tolstoi. Dostoievski şi-a concentrat atenţia asupra laturii întunecate a sufletului uman. Tolstoi a făcut opusul. El a apărat valori fundamentale, precum dragostea, prietenia sau legăturile de familie. El dă răspunsuri pozitive întrebărilor umanităţii. În acest sens, el dă speranţă", a declarat Vladimir Ilici Tolstoi.
sursa: tvr.ro/cultura/
http://www.tvr.ro/articol.php?id=75070&c=99
TINERETUL PRAHOVEAN ÎN LUPTA REVOLUȚIONARĂ
-
Undeva în anul 1972, sub coordonarea profesorului Gheorghe Marinică, apărea
la Întreprinderea Poligrafică Ploiești, sub comanda nr. 11108, ”TINERETUL
PRAH...
Acum 4 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu