Fostul preşedinte Ion Iliescu afirmă, într-un interviu pentru BBC, că o eventuală condamnare a sa într-un proces legat de faptele de la Revoluţia din 1989 ar provoca un protest general în întreaga ţară.
"Cei care ridică o astfel de problemă nu sunt oameni normali. Dacă cineva ar încerca aşa ceva, ar provoca un protest general în întreaga ţară", a spus Ion Iliescu într-un interviu pentru BBC, atunci când a fost întrebat despre anumite păreri potrivit cărora el ar trebui să fie închis în legătură cu faptele petrecute în decembrie 1989 şi în vara anului 1990, atunci când demonstraţia din Piaţa Universităţii a fost reprimată cu ajutorul minerilor din Valea Jiului.
În interviul acordat jurnalistului BBC John Simpson, Iliescu vorbeşte despre zilele agitate ale lui decembrie 1989, despre procesul lui Ceauşescu şi despre dificultăţile pe care le-a întâmpinat în eforturile de transformare a societăţii româneşti.
Despre procesul lui Ceauşescu de la Târgovişte, Iliescu spune că a fost, totuşi, un act de justiţie, "un proces", deşi unul desfăşurat în condiţii exceptţionale, dat fiind faptul că România se afla într-o situaţie excepţională. Totuşi, Iliescu admite că procesul soţilor Ceauşescu, urmat de execuţia lor, a fost un act "destul de ruşinos".
"Da, (a fost un act destul de ruşinos, n.r.). Dar din punct de vedere politic noi am spus că am fi preferat să fi avut condiţii pentru un proces deschis, dar în acest timp mureau oameni. Am luat acele decizii în acele conditii. Întrebarea era cum să oprim acea diversiune teroristă. Şi, de fapt, decizia s-a dovedit corectă. A doua zi după proces...", a spus Iliescu.
Iliescu admite, cu această ocazie, că s-a aflat în grupul celor "şase-şapte" oameni care au decis organizarea procesului.
"Înţeleg că nu a fost uşor, că totul era confuz şi violent în atmosfera acelor zile, dar chiar şi în acele condiţii, dacă vă uitaţi înapoi, trebuie că vă spuneti: «Nu a fost bine, nu a fost decent, nu arată a fi corect»", i-a spus jurnalistul BBC lui Iliescu. Acesta a replicat: "Să vorbim despre decenţă, în condiţiile în care un dictator încerca să folosească forţa împotriva unei revolte populare, împotriva oamenilor care se revoltau!? A vorbi despre decenţă în legatură cu modul în care trebuie tratat un dictator este chiar…". sursa; mediafax si impactnews
TINERETUL PRAHOVEAN ÎN LUPTA REVOLUȚIONARĂ
-
Undeva în anul 1972, sub coordonarea profesorului Gheorghe Marinică, apărea
la Întreprinderea Poligrafică Ploiești, sub comanda nr. 11108, ”TINERETUL
PRAH...
Acum 4 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu