Internetul, pe lista propunerilor la un Nobel pentru Pace in 2010

de Alina Munteanu | 25 Noiembrie 2009

In acest an, Premiul Nobel pentru Pace a fost castigat de presedintele Sta­te­lor Unite Barack Obama, decizie con­tes­tata si criticata insa. Fostul presedinte ame­rican Jimmy Car­ter a luat partea cas­tigatorului, de­cla­rand ca distinctia acor­data lui Obama arata spe­rantele pe care le-a ins­pirat la nivel global.

Pentru anul acesta, pe lista figureaza o propunere si mai inte­re­san­ta. O campanie ini­tiata de re­vista „Wired” din Italia sus­tine internetul in cur­sa pen­tru Premiul Nobel pen­tru Pace. „Internetul poate fi considerat prima arma in con­structia maselor, care poa­te fi utilizata pentru a dis­truge ura si pentru a stinge conflictele si pentru pro­pa­gar­ea pacii si a democratiei”, a argumentat re­dac­torul-sef al revistei, Riccardo Luna, ale­gerea facuta. Astfel, pen­tru a sustine „candidatura” internetului la Premiul No­bel pentru Pace din 2010, a fost des­c­his un site web, inter­net­for­peace.org, unde sustinatorii acest­ei idei pot semna o petitie.

„Am realizat in sfarsit ca inter­netul este mai mult de o retea de com­pu­tere. Este o panza nesfarsita de oa­meni. Barbati si femei din orice colt al lumii socializeaza intre ei. (...) Iar aceasta so­cietate promoveaza dialogul, dez­baterea si con­sen­sul prin comunicare. De aceea, internetul este un instrument pen­tru pace. Astfel, fiecare om care folo­seste internetul poate raspandi samanta pacii si, de aceea, Premiul Nobel pentru Pace trebuie sa fie luat de internet. Un Nobel pentru fiecare dintre noi”, se arata pe site. Printre sustinatorii aces­tei initiative se numara desi­gnerul vestimentar Geor­gio Armani, dar si Shirin Ebadi, castigatoarea Pre­miu­lui Nobel pen­tru Pace in 2003. Pana la momentul re­dac­tarii articolului, petitia avea 1.043 de sem­natari, cu pre­cadere din Italia, dar si din cele doua continente ame­ri­ca­ne.

„Internetul poa­te fi insa uti­lizat si pentru a sus­tine raz­boaie si terorism, dupa cum arata pro­ze­litis­mul taliban”, a pre­­cizat Shi­rin Ebadi, su­bli­niind ca, atunci cand este folosit pen­tru a lega prietenii, inte­r­ne­tul promoveaza pacea, insa cand este calea de trans­mi­tere a in­for­matiilor necesare pentru crea­rea unei bombe, atunci de­ser­veste ura si raz­bo­iul. Pre­miul Nobel pentru Pace a fost acordat anual incepand cu 1901. In prezent, premiul este atri­buit de un juriu format din sase persoane care fac parte din Co­mitetul Norvegian pentru No­bel.

Nu este iesit din comun pen­tru anumite organizatii sa cas­tige o asemenea distinctie, Crucea Rosie a primit Nobelul pentru Pace de trei ori. Totusi, din
1901 pana in prezent nimic atat de amorf si des­cen­tra­lizat cum este internetul nu a castigat acest premiu. Trebuie mentionat ca niciunul dintre angajatii revistei „Wired” nu are drep­tul de a nominaliza un candidat pentru Pre­miul Nobel pentru pace, insa Comitetul poa­te primi propuneri din partea fostilor cas­tigatori, cum este Shirin Ebadi, care sus­ti­ne initiativa revistei italiene.

sursa:www.financiarul.com

http://www.financiarul.com/articol_36313/internetul-pe-lista-propunerilor-la-un-nobel-pentru-pace-in-2010.html

Un comentariu:

  1. eu aseara am auzit de nominalizarea ... Interntului pentru Nobel 2010, si mi s-a parut ceva mai mult decat inedit... Sa vedem ce va fi in toamna, la aflarea rezultatelor...

    RăspundețiȘtergere