Lungmetrajul de debut al lui Radu Jude, "Cea mai fericită fată din lume", este recomandat de cotidianul francez Le Monde "prietenilor" cinematografiei româneşti şi ai "meandrelor absurdului, umorului cinic şi macabrului ponosit".
Cea mai fericită fată din lume este Delia, o tânără provincială care tocmai a câştigat un "splendid" automobil ieftin, la un concurs organizat de o firmă producătoare de sucuri. La începutul filmului, Delia este prezentată, împreună cu părinţii ei, în drum spre Bucureşti, într-un "break roşu de pe vremea lui Matusalem, în care miroase a benzină şi a biocarpet". Maşina câştigată este "o binecuvântare" pentru aceşti oameni care se confruntă cu dificultăţi financiare, în fiecare lună. Însă, pentru a intra în posesia ei, câştigătoarea trebuie să apară într-o reclamă pentru compania de sucuri, prezintă Le Monde contextul acţiunii.
Aceste premise duc la "lunga, burlesca şi delicioasa catastrofă" din centrul filmului, pe parcursul desfăşurării acţiunii apărând mai multe conflicte. Primul este cel care o prezintă pe Delia contrazicându-se cu părinţii, care consideră că automobilul, pe care vor să îl vândă, li se cuvine pentru că s-au sacrificat pentru educaţia fetei. În schimb, Delia doreşte să păstreze maşina pentru a o folosi după ce va pleca de acasă, la studii universitare în Bucureşti.
Un al doilea conflict se iscă între regizorul reclamei - "un pseudo-artist care stă să explodeze" - şi responsabilul de marketing, care vrea ca în reclamă să existe "o complicitate" între fată şi sucul graţie căruia a câştigat maşina. În plus, Delia trebuie să recite "un text inept" - în care spune că este "cea mai fericită fată din lume" - în timp ce bea "hectolitri de suc de portocale" şi zâmbeşte "prosteşte". Pentru că producătorii clipului publicitar doresc "perfecţiunea", filmarea spotului va dura toată ziua şi va provoca o agitaţie menită să mascheze inutilitatea operaţiunii, apreciază Le Monde.
"Râdem aşadar cu durere în timpul acestui film complex, prin simplitatea sa, care ilustrează, fără a lăsa impresia că se leagă de acest lucru, trecerea societăţilor fost comuniste în regatul fermecat al liberalismului şi prezintă, într-un cadru lărgit, lumea de astăzi, definită ca un ameţitor imperiu al falsităţii", mai scrie Le Monde.
Totodată, "ne impresionează mult soarta tinerei eroine (...) supusă unei duble sesiuni de tortură", într-o zi în care ar fi trebuit să fie foarte fericită. "Ea credea că visul ei se află la capătul drumului, dar ignoră faptul că drumul nu duce nicăieri", încheie cotidianul francez.
Filmul lui Radu Jude a avut, miercuri, premiera în cinematografele din Franţa.
"Cea mai fericită fată din lume" a fost prezentat anul acesta la Cannes în Programul ACID. Pelicula a câştigat premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Cinema Independent IndieLisboa, premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film B-EST şi o menţiune specială a juriului pentru cea mai bună actriţă (Andreea Boşneag), la Festivalul goEast de la Wiesbaden, distincţie "creată" special de juriul evenimentului pentru foarte tânăra artistă.
sursa: tvr.ro/cultura/
http://www.tvr.ro/articol.php?id=74111&c=99
TINERETUL PRAHOVEAN ÎN LUPTA REVOLUȚIONARĂ
-
Undeva în anul 1972, sub coordonarea profesorului Gheorghe Marinică, apărea
la Întreprinderea Poligrafică Ploiești, sub comanda nr. 11108, ”TINERETUL
PRAH...
Acum 4 ani
inca un succes pentru filmul romanesc...
RăspundețiȘtergere