Garbo. ro
publicat pe 18 Decembrie 2009
Va invitam sa facem o trecere in revista a celor mai cunoscute superstitii romanesti legate de minunata sarbatoare a Craciunului
De-a lungul si de-a latul pamantului nostru cel romanesc, alaturi de traditii si obiceiuri mostenite din strabuni circula o mandrete de superstitii legate de Craciun, una dintre cele mai indragite si asteptate sarbatori ale anului. Credem sau nu in ele, le respectam sau le tratam cu nepasare, le incalcam sau ne ghidam gesturile in functie de ele, nimeni nu poate sa nege ca nu aduc un strop de magie si necunoscut in viata noastra. Va invitam asadar sa facem o trecere in revista a celor mai cunoscute superstitii romanesti legate de minunata sarbatoare a Craciunului:
Spalarea trupului in ziua de Craciun inseamna ca vei fi curata tot timpul anului care urmeaza, iar trupul tau va fi ferit de boli de piele, de pete sau de bube pana la sarbatoarea urmatoare. In apa in care te scalzi se spune ca este bine sa pui o nuca pentru sanatate si o moneda de argint pentru prosperitate si pentru curatirea sufletului. Tot in prima zi de Craciun, dupa scaldat, fetele nemaritate trebuie sa-si puna sub perna un pieptene nou-nout pentru a-l vedea in vis pe cel harazit.Cele mai cunoscute superstitii romanesti despre Craciun
Incaltamintea poate fi innoita in orice zi a anului, insa nu in cea de Craciun caci astfel atragi asupra ta ghinionul si nesansa.
Daca in ziua de Craciun nu daruiesti nimic celor dragi, se spune ca o sa ai un an greu din punct de vedere financiar (atentie, nici nu se da nimic cu imprumut). Pentru a nu fi dator anul urmator, se spune ca pana in ajunul Craciunului este bine sa pui la locul lor toate lucrurile pe care le-ai dat cu imprumut in timpul anului.
O alta superstitie romaneasca spune ca in ajunul Craciunului Dumnezeu dezleaga graiul animalelor si transforma apa in vin, insa omului ii este interzis sa asculte ceea ce spun acestea daca doreste sa nu il urmareasca ghinionul pentru tot restul vietii sale sau sa li se intunece mintile. Pe de alta parte, omorarea unei broaste in aceasta zi sfanta este considerat a fi un mare pacat caci broasca este unul dintre animalele protejate de Maica Domnului, vestind celorlalte animale nasterea Domnului.
Nu se face curatenie, nu se da gunoiul afara din casa in prima zi de Craciun si nici nu se inchide usa cu zavorul in ziua de Craciun daca nu vrei sa alungi cu propriile maini norocul din casa. Pentru ca sa le mearga bine in casa, fetele tinere matura podeaua in ziua de ajun dinspre pragul usii inspre rasarit.
Conform anumitor credinte mostenite din batrani, cei alesi, oameni cu credinta multa in suflet si frica de Dumnezeu, pot vedea de Craciun cum se deschid cerurile si Dumnezeu ospateaza alaturi de ingeri si sfinti.
Daca in prima zi de Craciun cerul este senin, se crede ca anul care va veni va fi unul linistit si imbelsugat, fara evenimente de rau augur. De de alta parte, prezenta vantului in prima zi de Craciun semnaleaza un an plin de imprejurari nefavorabile. Zapada in ziua de Craciun anunta o zi de Paste frumoasa, cu mult soare.
In unele zone ale tarii, exista o traditie frumoasa prin care iti poti afla sansele ca o anumita dorinta sa se indeplineasca: in prima zi de Craciun se umplu 9 pahare mici cu apa, iar apa din pahare se varsa intr-un vas mai mare. In ziua urmatoare, apa din vas se toarna din nou in cele 9 pahare. Daca cele 9 pahare se umplu la loc inseamna ca dorinta ta are sorti mari de indeplinire cat de curand. In functie de cat de plin sau gol este ultimul pahar, cel de-al noualea, se estimeaza timpul pe care il mai ai de asteptat pana cand dorinta ta se va realiza.
Pentru ca in ziua de dinaintea nasterii lui Iisus, Maica Domnului nu a mancat nimic, ajunul Craciunului trebui tinut cu post. De Craciun, nimeni nu trebuie sa flamanzeasca caci Dumnezu a oranduit aceasta sarbatoare pentru ca toate fiintele si vietuitoarele pamantului sa fie satule. De aceea, daca dai de pomana in aceasta zi, gestul tau devine echivalent cu stergerea unui pacat. Merele si crangutele de vasc nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun caci ale aduc sanatate si noroc. Painea este sfanta si nu se arunca in ziua de Craciun daca nu vrei ca Maica Domnului sa verse lacrimi.
...
http://www.garbo.ro/articol/Lifestyle/2859/Cele-mai-cunoscute-superstitii-romanesti-despre-Craciun.html
TINERETUL PRAHOVEAN ÎN LUPTA REVOLUȚIONARĂ
-
Undeva în anul 1972, sub coordonarea profesorului Gheorghe Marinică, apărea
la Întreprinderea Poligrafică Ploiești, sub comanda nr. 11108, ”TINERETUL
PRAH...
Acum 4 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu